Kvarc - cikkek

Jánosi Melinda (MTM), a Honismeret folyoiratban megjelent cikke az év ásványáról, a kvarcról.

A hó és a jég alól előkerülő, a jégre emlékeztetően tiszta és átlátszó, csillogó képződményeket az ókor természettudósai örökre megfagyott jégnek hitték. Hogy mit tudunk ma róluk, az kiderül Papp Gábornak a Földgömb magazinban megjelent cikkéből.

Sok érdekességet olvashatnak a kvarcról a 35. Miskolci Nemzetközi Ásványfesztivál műsorfüzetének 4-13. oldalán.
A cikket Harman-Tóth Erzsébet írta.

Az "Év ásványa" programról bővebben a Magyar Minerofil Társaság által kiadott Geoda 27. évfolyamának 1. számában olvashat. A cikkből , amit a program koordinátora, Bodor Emese Réka írt, többek közt megtudhatják azt is, milyen versenytársakat utasított maga mögé a barlangi medve.

Az év ásványával, a kvarccal az M1 "Ma délután" című műsora is foglakozott.

Barlangi medve - cikkek

Virág Attila és Gasparik Mihály, a Honismeret folyoiratban megjelent cikke az év ősmaradványáról, a barlangi medvéről.

Tényleg barlangban lakott a barlangi medve? Gasparik Mihály és Virág Attila Földgömb magazinban megjelent cikkéből sok más érdekesség mellett ez is kiderül.

Sok érdekességet olvashatnak a barlangi medvéről a 35. Miskolci Nemzetközi Ásványfesztivál műsorfüzetének 14-18. oldalán.
A cikket Virág Attila és Gasparik Mihály írták.

Az "Év ősmaradványa" programról bővebben a Magyar Minerofil Társaság által kiadott Geoda 27. évfolyamának 1. számában olvashat. A cikkből , amit a program koordinátora, Bodor Emese Réka írt, többek közt megtudhatják azt is, milyen versenytársakat utasított maga mögé a barlangi medve.

A barlangi medvéről bővebben Főzy István Természet Világa című folyóiratban megjelent cikkében olvashatnak.

Az év ősmaradványával, a barlangi medvével az M1 "Ma délután" című műsora is foglakozott.

Gránát - cikkek

A Földgömb magazin január-februári számában olvasható egy könnyed hangvételű ismeretterjesztő cikk az Év ásványáról Kóthay Klára tollából. A cikkből megtudhatja hogy néznek ki és hogyan képződnek a gránátok, továbbá, hogy mit mesélnek a geológusoknak a múltról.

Az "Év ásványa" programról bővebben a Magyar Minerofil Társaság által kiadott Geoda 26. évfolyamának 1. számában olvashat. A cikkből, amit a program koordinátora, Gherdán Katalin írt, megtudhatja hol találkozhat majd az év során a gránátokkal.

Sok érdekességet olvashatnak a gránátokról a 34. Miskolci Nemzetközi Ásványfesztivál műsorfüzetének 6-9. oldalán. A cikket Takács József írta.

Ha szeretné tudni milyen sokoldalúak és sokszínűek is lehetnek a gránátok, olvasson bele Papp Gábor, Természet Világában megjelent, "Az év ásványa: a gránát" című cikkébe, amely elérhető a folyóirat honlapján.

Gránát - könyvek

A gránátokat sok más érdekes olvasnivaló mellett megtalálhatja Szakáll Sándor, Fehér Béla és Tóth László "Magyarország ásványai" című könyvében, amely a GeoLitera Kiadó gondozásában jelent meg.

Gránát - kiállítások

A nyertes ásványt, a gránátot először a 2015. november 7-én és 8-án a Magyar Természettudományi Múzeumban megrendezett Földtudományos Forgataghoz készített vitrin segítségével mutattuk be a nagyközönségnek.

A gránátokat 2016. március 12-én és 13-án a 34. Miskolci Nemzetközi Ásványfesztiválhoz összeállított vitrinben is megtekinthette.

Többet is megtudhat a gránátokról, ha elolvassa a 2016. március 12-én és 13-án megrendezett 34. Miskolci Nemzetközi Ásványfesztiválhoz készített kiállítási vitrin mellett álló poszter szövegét, amit Szakáll Sándor és Fehér Béla állított össze.

A gránátokat a Pásztói Múzeum Mikronógrád című időszakos kiállításán is megtekintheti várhatóan 2016 szeptemberéig. Többet is megtudhat a gránátokról, ha elolvassa a kiállításon kihelyezett posztert.

Az év ásványát, a gránátot, 2016. május 13-án a Magyar Tudományos Akadémia előcsarnokában összeállított vitrin segítségével mutattuk be a földtudományokat népszerűsítő "Geonap" nevű rendezvény látogatói számára.

Nummulites - cikkek

A Földgömb magazin áprilisi számában megjelent egy könnyed hangvételű imseretterjesztő cikk az Év ősmaradványáról Tóth Emőke és Virág Attila tollából. A cikkbe, melyből kiderül hogyan is nyerhette el a Nummulites a szavazók bizalmát, beleolvashat a magazin honlapján.

Az "Év ősmaradványa" programról bővebben a Magyar Minerofil Társaság által kiadott Geoda 26. évfolyamának 1. számában olvashat. A cikkből, amit a program koordinátora, Gherdán Katalin írt, megtudhatja hol találkozhat majd az év során a Nummulitesekkel.

Sok érdekességet olvashatnak a Nummulitesekről a 34. Miskolci Nemzetközi Ásványfesztivál műsorfüzetének 10-14. oldalán. A cikket Tóth Emőke írta.

Szeretné tudni hol éltek egykor Nummulitesek és hol találhatja meg ma a maradványaikat? A választ és sok más érdekességet is megtudhat Főzy István, Természet Világában megjelent, "Az év ősmaradványa: a Nummulites" című cikkéből, amely elérhető a folyóirat honlapján.

Szeretné tudni hogyan kerültek a Nummulitesek a Világkiállításra és miként segítenek a szénkutatásban? A választ megtudhatja Kecskeméti Tibor, Természet Világában megjelent, "Egy aranyérmes ősmaradvány-gyűjtemény két aranykora" című cikkéből, amely elérhető a folyóirat honlapján.

Nummulites - könyvek

A Nummuliteseket sok más érdekes olvasnivaló mellett megtalálhatja Főzy István és Szente István "Ősmaradványok - A Kárpát-Pannon térség kövületei" című könyvében, amely a GeoLitera Kiadó gondozásában jelent meg.

A Nummulitesekről, Hála József, Kecskeméti Tibor és Voigt Vilmos "Kőpénzek" című könyvében olvashat további érdekességeket.

Nummulites - kiállítások

A nyertes ősmaradványt, a Nummulitest először a 2015. november 7-én és 8-án a Magyar Természettudományi Múzeumban megrendezett Földtudományos Forgatagon mutattuk be a nagyközönségnek. Itt egy vitrint is összeállítottunk, amelyhez a Hantken Miksa Alapítvány biztosított anyagi és szakmai támogatást.

A Nummuliteseket 2016. március 12-én és 13-án a 34. Miskolci Nemzetközi Ásványfesztiválon is megtekinthette. A vitrinhez a Hantken Miksa Alapítvány biztosított anyagi és szakmai támogatást.

Többet is megtudhat a Nummulitesekről, ha elolvassa a 2016. március 12-én és 13-án megrendezett 34. Miskolci Nemzetközi Ásványfesztiválhoz készített kiállítási vitrin mellett álló poszter szövegét, amit Tóth Emőke állított össze.

A Szegedi Tudományegyetem Földtani és Őslénytani Tanszékének munkatársai összeállítottak egy vitrint a Nummulitesekről, hogy a progamot népszerűsítsék a hallgatóik körében.

Az év ősmaradványát, a Nummulitest, 2016. május 13-án a Magyar Tudományos Akadémia előcsarnokában összeállított vitrin segítségével mutattuk be a földtudományokat népszerűsítő "Geonap" nevű rendezvény látogatói számára.

A program koordinátora Bodor Emese (Magyar Földtani és Geofizikai Intézet, MFT Őslénytani és Rétegtani Szakosztály).
A program arculatát és a programhoz tartozó szórólapokat Bubik Veronika grafikus dolgozta ki.
A program honlapját Virág Attila készítette (MTA-MTM-ELTE Paleontológiai Kutatócsoport, MFT Őslénytani és Rétegtani Szakosztály).
A honlapot kezeli Gazsi Zoltán (Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar)
A program Palotás Klára (Magyar Földtani és Geofizikai Intézet, MFT Általános Földtani Szakosztály) kezdeményezésére jött létre.
A programot 2016-ban felépítő koordinátor Gherdan Katalin (Pásztói Múzeum, MFT Oktatasi és Közművelődési Szakosztály).
Kérdését, véleményét várjuk az evasvanya@gmail.com és az evosmaradvanya@gmail.com címen!
Ha szeretne naprakész lenni a programmal kapcsolatban, kövessen minket az Év ásványa és az Év ősmaradványa facebook oldalakon is!
A programot a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.